Ziekten bij Watervogels
Vogelcholera
Vogelcholera, een epidemisch verlopende infectie met de bacterie Pasteurella multocida bij vogels, speciaal bij watervogels en hoenders. Deze pasteurellose treedt meestal in het najaar op, waarschijnlijk als gevolg van besmetting door trekvogels uit Oost-Europa. Het is een acuut verlopende ziekte met veel sterfte; de naam duidt op het symptoom bloederige diarree. De behandeling kan bestaan uit het toedienen van sulfamezathine of streptomycine.
Windeierenziekte
windeierenziekte, een zelden voorkomende parasitaire ziekte bij buiten levende kippen en watervogels, veroorzaakt door zuigwormen (Prosthogonimus-soorten) die zich in de eileider bevinden en daar ontstekingen en een versterkte peristaltiek veroorzaken. Hierdoor wordt de schaalvorming gestoord en wordt het leggen van windeieren (eieren zonder of met een zeer dunne kalkschaal) bevorderd.
De ziekte wordt overgebracht via de mest naar slakjes die als eerste tussengastheer optreden. Vervolgens worden libellarven als tweede tussengastheer besmet. Ten slotte worden kippen of watervogels geïnfecteerd door het nuttigen van deze larven of van volwassen libellen.
Cercariëndermatitis
Cercariëndermatitis, een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een larvenstadium van zuigwormen van het geslacht Trichobilharzia. Deze zuigworm leeft in het bloed van veel vogelsoorten, o.a. eenden. De eieren komen met de ontlasting van de vogel in het water terecht. Na infectie van de in zoet water levende gewone poelslak kunnen cercariën ontstaan die de slak verlaten en vrij in het water rondzwemmen tot zij zich in de huid van een watervogel kunnen boren en daarin volwassen worden. Bij de mens kunnen de cercariën tijdens het baden of zwemmen in besmet water diens huid binnendringen. Zij sterven daar, wat hevige jeuk veroorzaakt.